Financiën op orde, concrete stappen voor toekomstbestendig Nieuwegein

Het Nieuwegeinse college van B&W presenteert een sluitende meerjarenbegroting aan de gemeenteraad. De financiële situatie van de gemeente Nieuwegein ontwikkelt zich positief. In 2017 zet Nieuwegein concrete stappen om de stad gezond, prettig en levendig te houden. Tegelijk zijn er nieuwe ontwikkelingen waarbinnen keuzes gemaakt worden om een toekomstbestendige stad te blijven. Bewoners en partners trekken samen met de gemeente op in de plannen voor de komende jaren. De resultaten van de samenwerking worden zichtbaar: steeds meer Nieuwegeiners zijn actief in hun buurt, de binnenstad wordt levendiger en buurten en gebouwen worden opgeknapt. Bewoners, bedrijven en verenigingen kunnen op 13 oktober hun mening geven over de voorstellen in de begroting. De gemeenteraad stelt de definitieve begroting uiteindelijk vast op 3 november.

Wethouder Johan Gadella van Financiën licht toe: ‘De financiën zijn in de afgelopen tijd op orde gekomen. We hebben verantwoorde keuzes gemaakt met beperkte middelen. Nu kunnen we daadwerkelijk de noodzakelijke investeringen doen die verder bijdragen aan het prettig wonen, werken en recreëren in Nieuwegein. Er is meer economische groei en de algemene uitkering van het Rijk neemt toe. Ook voor toekomstige ontwikkelingen moeten voldoende reserves beschikbaar blijven. We blijven daarom behoedzaam met het gemeentelijke huishoudboekje omgaan. Ondanks evidente lichtpuntjes blijft het scherp aan de wind zeilen.’

Samen in actie
De gemeente daagt bewoners en ondernemers uit om zelf te investeren in hun leef- en werkomgeving en uitdagingen in de stad, wijk of buurt gezamenlijk op te pakken. In samenwerking zetten we met citymarketing Nieuwegein op de kaart om nieuwe bezoekers, bedrijven en bewoners te trekken. In 2017 starten bewoners, partners en de gemeente met de uitvoering van Betere Buurten, gericht op de vernieuwing van jaren ’60 en ’70 buurten. We beginnen in Merwestein, de Sluyterslaan en de Rijtuigenbuurt. Ook krijgen de bouwinitiatieven in Rijnhuizen vorm, waarbij kantoren omgevormd worden naar woningen voor een prettige woon-werkomgeving. De verdere inrichting en uitgifte op bedrijvenpark Het Klooster en de verbreding van het Lekkanaal worden voortvarend opgepakt. Vanuit het uitvoeringsplan ‘Veiligheid 2017’ gaan bewoners, ondernemers, partners en de gemeente aan de slag met de veiligheidsprioriteiten voor Nieuwegein. De stichting Binnenstadsmanagement organiseert in 2017 aansprekende activiteiten die bijdragen aan een levendige binnenstad. De binnenstad krijgt een nieuwe impuls met concrete stappen in de ontwikkeling van de Doorslagzone voor woningbouw in combinatie met horeca of recreatie. Bewoners, schoolbesturen en sportverenigingen in Fokkesteeg, Doorslag en Vreeswijk maken de komende tijd keuzes over renovatie of vervanging van onderwijs- en sportaccommodaties. In 2017 zet de gemeente ook in om het onderhoud van de openbare ruimte op het gewenste niveau te brengen.

Jong en oud doen mee
Nieuwegein wil een stad voor jong en oud zijn, ook in de toekomst. Meedoen in Nieuwegein is voor iedereen, mensen met en zonder beperking, belangrijk. De gemeente investeert in ondersteuning naar betaald werk en het opdoen van sociale contacten. Preventie is belangrijk, juist voor kinderen en jongeren: zo vroeg mogelijk signaleren als het niet goed gaat door een netwerk van vrijwilligers en professionals die samenwerken. In het programma Woonwijs neemt de gemeente concrete maatregelen voor langer zelfstandig wonen voor ouderen. Nieuwegein investeert vanuit de woonvisie met sociale huurwoningen ook in huisvesting voor woningzoekenden en mensen met een verblijfsvergunning. Daarnaast faciliteert de gemeente de particuliere sector voor koop- en huurwoningen. Voor de volgende generaties streeft de gemeente ernaar om een klimaatneutrale stad te zijn met aandacht voor duurzame keuzes.

Lage lasten
Wat zegt de begroting over belastingtarieven voor Nieuwegeiners in 2017? Er blijkt wederom dat de afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerendzaakbelasting (OZB) zowel onder het regionaal als het landelijk gemiddelde liggen. Nieuwegeinse inwoners betalen rond de 20% lagere lokale belastingtarieven en heffingen dan het regionale en landelijke gemiddelde. In 2017 stijgt de OZB slechts met het inflatiepercentage van 1,0%.

Vervolg
Bewoners, bedrijven en verenigingen zijn op 13 oktober welkom tijdens de commissievergadering over de begroting en hebben de mogelijkheid om in te spreken. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij de griffier via griffie@nieuwegein.nl. Op 3 november vindt de publieke raadsvergadering plaats waar de gemeenteraad de begroting 2016 vaststelt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk